Sunday 30 September 2012

daging dendeng...kesukaanku

RESEPI DAGING DENDENG

Salam kepada semua, aku rasa ramai yang kurang tahu cara nak memasak resepi ini. sebenarnya ini bukan 'Daging Dendeng' biasa. Dengan ikhlas dan rendah diri aku kongsikan cara membuatnya dengan penuh kasih sayang tanpa sedikit pun kurang...Kalau nak memasaknya/ BEGINI CARANYA

BAHAN-BAHAN : DAGING 2KG (ikutlah berapa banyak nak masak)
CILI KERING (Blender agak-agak rm 2)
BAWANG BESAR/BAWANG KECIL 1/2kg
HALIA - seulas yang besar
BAWANG PUTIH- 20 biji yang telah dikopek
KICAP MANIS- 1/2 botol kecil
ASAM JAWA- mankuk kecil
GARAM/GULA/PERASA (campak pelan-pelan jangan terlebih jangan terkurang)

NOte: resepi ni amat leceh sekali dimasak, renyah sungguh pekerjaannya. Kesabaran amat penting sekali

LANGKAH (1) : Rebus daging tadi sehingga hempuk, kemudian potong NIPIS NIPIS, kemudian tumbuk dengan lesung batu (seround dua..tak puas ati tumbuk lagi)
PANASkan minyak goreng seketika daging yang dipotong (peringatan goreng sekejap je)

LANGKAH (2) : Bawang, halia, bawang putih dipotong halus-halus. PANASKAN minyak kemudian goreng sehingga kekuningan (goreng berasingan)
Angkat dan letak di atu tempat.

LANGKAH (3) : AKHIR Sekali panaskan minyak (minyak goreng bawang tadi masih elok kan) MASUKKAN CILI yg telah diblender, masak sehingga pecah minyak (sabar yer)..
Kemudian masukkan garam, gula, Kicap lemak manis. (rasa dulu mantap tak) masukkan air asam jawa tadi..

AMBIK daging tadi gaulkan bersama-sama. KEMUDIAN barulah masukkan Bawang,halia,bawang putih yg digoreng. Kacau seketika biarkan api perlahan.

NAH...resepi dah siap Boleh dihidangkan.....terima kasih...

No comments:

Post a Comment